🧃 Co to jest sokownik? Sokownik (sokownica) to specjalne urządzenie kuchenne do przygotowywania soków z owoców i warzyw za pomocą pary wodnej. Składa się zazwyczaj z trzech poziomów:
- Dolny zbiornik na wodę – generuje parę
- Środkowy pojemnik na sok – z otworem i rurką do spuszczania soku
- Górne sitko na owoce lub warzywa – przez które para przechodzi i "wyciąga" sok
🍇 Jakie przetwory można zrobić w sokowniku?
1. Soki do picia lub wekowania
- Owoce: porzeczki, wiśnie, maliny, jabłka, śliwki, winogrona
- Warzywa: pomidory, buraki
- Po odciągnięciu soku – gorący płyn przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików i zakręcamy
2. Galaretki i dżemy
- Odciągnięty sok można połączyć z cukrem i żelującym środkiem (np. żelfix, agar), aby stworzyć domową galaretkę
3. Syropy smakowe
- Do rozcieńczania z wodą lub jako dodatek do herbaty
- Często z dodatkiem cukru (1:1 lub mniej), np. syrop malinowy, z czarnego bzu, z mięty
4. Przecier i pulpę owocową (pozostałości)
- Resztki po odparowaniu soku można zmiksować na:
- Mus owocowy
- Dodatki do ciast lub naleśników
- Kompot lub marmoladę