Szklane balony i gąsiory – serce domowego winiarstwa
Balony i gąsiory to naczynia idealne do fermentacji wina, nalewek czy cydru. Dostępne są w różnych pojemnościach – od kilku do kilkudziesięciu litrów.
Zastosowanie:
- Fermentacja win domowych i owocowych
- Przygotowywanie nalewek i miodów pitnych
- Przechowywanie większych ilości soków
Wskazówki:
- Używaj balonów z rurką fermentacyjną (szklaną lub gumową)
- Dokładnie je myj i dezynfekuj przed każdym użyciem
- Trzymaj je w chłodnym, ciemnym miejscu
Słoiki – nie tylko na ogórki
Szklane słoiki to uniwersalne naczynia do przechowywania i pasteryzowania przetworów. Zastosowanie:
- Dżemy, konfitury, przeciery, kiszonki
- Sosy, kompoty, owoce w syropie
- Przechowywanie suszonych ziół i przypraw
Butelki – eleganckie zakończenie domowej produkcji
Butelki szklane nadają się doskonale do rozlewu gotowego wina, nalewek, soków czy syropów. Zastosowanie:
- Domowe wina i nalewki
- Sok malinowy, syrop z mięty, sok z bzu
- Prezenty i domowe upominki